Artboard 64
Artboard 32
Artboard 32
Artboard 36
Artboard 34
Artboard 64
Artboard 32
Artboard 32
Artboard 36
Artboard 34

VD-kommentar angående Cardeons kapitalmarknadsdag 2 oktober

Det är en spännande tid inom medtech och lifescience där den strukturella trenden med en åldrande befolkning gör att behovet av nya och mer effektiva behandlingsmetoder ökar. Utvecklingen går snabbt framåt och det bedrivs banbrytande forskning på universiteten runt om i världen och även i Sverige. Så sent som förra året tilldelades forskare vid Lunds universitet nobelpriset i fysik. En av Cardeons styrkor är just vår närhet till Lunds universitet och vår förmåga att identifiera tidiga utvecklingsprojekt.

Vi är ett litet investmentbolag och vi har förmåga att snabbt agera utifrån rådande marknadsläge för att tillvarata våra aktieägares intressen. Vi har bland annat infört en utdelningspolicy gällande noterade innehav samt delat ut 51 procent av vårt innehav i TEQCool, vilket har mottagits väl av våra aktieägare. Vi ser även över möjligheten till utdelning av andra innehav.

Med denna VD-kommentar vill jag ge er aktieägare en kort uppdatering inför hösten.
 
Portföljbolaget Lumito går in i kommersiell fas
Det noterade innehavet Lumito som är verksamma inom digital patologi har nått ett strategiskt viktigt steg då de i juli CE-märkte sin första produkt, SCIZYS, och bolaget går nu helt in i en kommersiell fas. CE-märkningen innebär att försäljning av den histopatologiska forskningsmarknaden kan påbörjas. SCIZYS S1 uppfyller alla tillämpliga bestämmelser i EUs maskindirektiv 2006/42/EG. Ett viktigt framsteg är även att huvudpatentet, i en av Lumitos tre patentfamiljer, som redan är godkänt i Europa, nu även är godkänt i USA vilken är världens största forskningsmarknad.
 
Uppdatering kring patientbehandlingar och ny klinisk studie från portföljbolaget SpectraCure
SpectraCure har idag en pågående klinisk studie gällande återfall av prostatacancer samt en planerad studie gällande primär lokaliserad prostatacancer. Vad gäller den pågående studien för återfall av prostatacancer har studiens expertgrupp, Data Safety Monitoring Board (”DSMB”), tidigare kunnat konstatera att behandling med nuvarande dos är säker med milda till måttliga biverkningar samt att det går att se områden med nekros, dvs celldöd. Studien utvecklas väl med goda resultat, om än något långsammare än önskat som en konsekvens av den begränsade rekryteringsbasen. De senaste och nyligen genomförda patientbehandlingarna har gått bra och skapar ytterligare evidens för bolaget behandlingsmetod. SpectraCure håller på att formalisera avtal med det första sjukhuset gällande den nya studien för primär lokaliserad prostatacancer och i anslutning till att avtalet är påskrivet kommer de första patientbehandlingarna att påbörjas. Genom den nya studien breddar bolaget rekryteringsbasen och öppnar upp för en betydligt större marknad. Studien är en strategisk utveckling av den pågående studien för återfall av prostatacancer som inbegriper en begränsad rekryteringsbas.
 
Stort intresse för portföljbolaget Prolight Diagnostics
Det noterade portföljbolaget Prolight Diagnostics, som utvecklar den digitala point-of-care plattformen Psyros™, har tidigare kunnat visa på data för troponin i helblod som bekräftar att de är redo att påbörja tester med patientprover. Testerna är en förberedelse för den kliniska prestandastudien som planeras tidigt 2025. Det finns ett stort intresse kring bolaget och bolagets VD, Ulf Bladin, har vid flertalet tillfällen intervjuats i BioStock och presenterat Psyros™ för globala opinionsledare inom kardiologi. Analysföretaget, Emergers, publicerade i slutet av augusti en analys av bolaget där de håller fast vid en bolagsvärdering på 1,1-1,2 SEK per aktie.
 
Stor potential i den onoterade portföljen
TEQCool som efter utdelningen nu är ett intressebolag har sedan i juli en ny VD, Anders Sjögren. Anders har en gedigen bakrund och har nu uppdraget att leda TEQCool mot tidigare kommunicerad börsnotering och att inleda kliniska studier mot selektiv hjärnkylning. Under året har vi investerat i Deep Light Visison och utvärderar genom vårt nätverk löpande möjliga investeringar för att utveckla den onoterade portföljen.
 
Framtid
Vi är ett litet investmentbolag som investerar i utvecklingsbolag inom life science och medicinteknik, där vi kan bidra med vår expertis. Vi investerar i bolag som befinner sig i en långsiktigt strukturell uppåtgående trend och där forskning och utveckling går allt snabbare. Att vara nära forskningen och vara snabba på att agera kommer att skapa långsiktigt aktieägarvärde.
 
Idag den 2 oktober klockan 13.00 håller vi en kapitalmarknadsdag. Se inbjudan utskickad den 20 september.
 
Masoud Khayyami